Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Different Storage Conditions an the Quality of Flowers Honey and Honeydew

Yıl 1995, Cilt: 8 Sayı: 1, 35 - 43, 01.12.1995

Öz

In this investigation, flowers honey and honeydew were used as study materials. Samples were divided into two groups from each honey. Whilst the first group of both honeys was heated, the second group was not. All samples were stored at temperatures of 5, 1.5, 30°C and at room temperature for 5 months. At the end of 5 months, samples were kept at room temperature for another 3 months. Total dry matter, total acids, pH value, reducing sugar and sucrose contents of the samples were found as 82.71-82.77%, 3.94-4.94, 18.24-17.24
meq/kg, 82.62-72.87%, 81.08-65.28%, 1.47-7.16%, respectively. In addition, crystallisation was observed in all samples. It was determined that there was no significant affect of the heating treatment applied on the prevention of crystallisation in flowers honey. Honeydew, though, showed no crystallization whether heated or not.

Kaynakça

  • 1. Anonymous. Türk Standardları. TS 3036. Bal. Türk Standardları Enstitüsü. Ankara. 1990
  • 2. Anonymous. Doğu Anadolu Bölgesi 1. Arıcılık Semineri. Değerlendirme Raporu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Erzurum. 1992
  • 3. Anonymous. Codex Allimentarius Commission, Recommended European regional standard for honey. (Rome; Joint FAO/WHO. Food Standards programme) CAC/RS-12. 1969
  • 4. Kumova, U. Ballarda kalite kontrolü. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 1 (3). 1986
  • 5. Crane, E. and Walker, P. Composition of honeys from some important honey sources. Bee World. 65 (4): 167-173. 1984
  • 6. Balcı, F. Ankara piyasasında satılan balların fiziki, kimyevi ve biyolojik özellikleri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı. Ankara. 1978.
  • 7. Şengonca, M. ve Temiz, İ. İzmir ve çevresinde üretilen bazı balların yapı özellikleri üzerinde bir araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi. Yay. No. 405. 1981
  • 8. Kurt, A. ve Yamankaradeniz, R. Erzurum ili merkezinde tüketilen süzme ballar üzerinde bir araştırma. Gıda. 7(3) 115-120. 1982.
  • 9. Hışıl, Y. Baldaki şekerlerin yüksek basınç sıvı kromotografisiyle (HPLC) ayrımı. Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. 2(1): 1-16. 1984
  • 10. Han, j G., Kim, K. , Kim, D.Y. , Lee, S.K. Composition changes of distase activity and hydroxymetthylfurfural content during storage of various honey samples. Korean Journal of Food Science and Technology 17 (3) 155-162. 1985 TURDOK. 86.11-L0062
  • 11. Sancho, M.T., Muniaregui, S., Cancela, R., Huidobre, J. F. Simal,J. Honeys from the Basque country of spain. VIII. Cluster Analysis applied to physicochemical parametres. Anales de Bromatologia, 43 (2/3) 267-273. 1992. TURDOK 92-09-L0038.
  • 12. Bogdanov, S., Rieder, K., Ruegg, M. Neuequalikatskriterien bei honigunter suchungen, Apidologie, 18(3), 267-278, 1987
  • 13. Hase, S., Suzuki, O., Odate, M., Suzuki, S. Changes in quality of honey on heating and storage. 1. Changes in HMF content of honey. Journal of Food Science and Technology 20 (6): 248-256. 1973. TURDOK, AN. 75.02.L0222
  • 14. White, J.W., Rtethof, M.L., Kusunir, L. Composition of honey IV. The effect of storage on carbohydrates, acidity and diastase content, Journal of Food Science 26 (1): 63-71, 1961.
  • 15. Ghazali, H.M., Sin, M.K. Coconut honey: The effect of storage temperature on some of its physico-chemical properties. Journal of Apicultural Research 25 (2): 109-112, 1986
  • 16. Anonymous. Determination of Solible Solids. IFJU Analyses No: 8. 1968.
  • 17. Özkaya, H. Analitik Gıda Kalite Kontrolü. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 1086. Ankara. 1988
  • 18. Anonymous. Determination of sugars. IFJU Analyses No: 4. 1968.
  • 19. Düzgüneş, O. , Kesici, T. , Kavuncu, O., Gürbüz, F. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II) Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021. Ders Kitabı:295 Ankara. 1987.

Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 1995, Cilt: 8 Sayı: 1, 35 - 43, 01.12.1995

Öz

Araştırmada materyal olarak kullanılan çiçek ve çam balları ikişer gruba ayrılmış, gruplardan biri 45°C de 30 dakika ısıtılmış, diğer grup ısıtılmamıştır. Her iki gruptaki örnekler 5, 15, 30°C ve oda sıcaklığında 5 ay süre ile bekletilmiş ve sonra bütün gruplar yalnız oda sıcaklığında üç ay daha depolanmıştır. Başlangıç ve depolama sırasında her ay örneklerde kuru madde, toplam asitlik, invert şeker, sakkaroz miktarı, pH değeri belirlenmiş ve kristalizasyon oluşumu incelenmiştir. Çiçek ve çam ballarında sırasıyla çözünür kuru madde %82.71-82.77, pH  3.94-4.94, toplam asitlik 18.24-17.24 meq/kg, toplam şeker %82.62-72.87, invert şeker %81.08-65.28 , sakkaroz %1.47-7.16 olarak saptanmıştır.
Belirtilen ısıtma işlemi incelenen özelliklerde önemli bir değişikliğe yol açmamış, aynı şekilde 5, 15, 30°C ve oda sıcaklığında depolanan gruplar arasında önemli farklılıklar gözlenmemiştir. Deneme süresince bütün gruplardaki çam ballarında kristalizasyon oluşmamıştır. Çiçek ballarında ise ısıtılmış ve ısıtılmamış gruplarda iki ve üçünçü aydan itibaren kristalizasyon gözlenmiştir.

Kaynakça

  • 1. Anonymous. Türk Standardları. TS 3036. Bal. Türk Standardları Enstitüsü. Ankara. 1990
  • 2. Anonymous. Doğu Anadolu Bölgesi 1. Arıcılık Semineri. Değerlendirme Raporu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Erzurum. 1992
  • 3. Anonymous. Codex Allimentarius Commission, Recommended European regional standard for honey. (Rome; Joint FAO/WHO. Food Standards programme) CAC/RS-12. 1969
  • 4. Kumova, U. Ballarda kalite kontrolü. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 1 (3). 1986
  • 5. Crane, E. and Walker, P. Composition of honeys from some important honey sources. Bee World. 65 (4): 167-173. 1984
  • 6. Balcı, F. Ankara piyasasında satılan balların fiziki, kimyevi ve biyolojik özellikleri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı. Ankara. 1978.
  • 7. Şengonca, M. ve Temiz, İ. İzmir ve çevresinde üretilen bazı balların yapı özellikleri üzerinde bir araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi. Yay. No. 405. 1981
  • 8. Kurt, A. ve Yamankaradeniz, R. Erzurum ili merkezinde tüketilen süzme ballar üzerinde bir araştırma. Gıda. 7(3) 115-120. 1982.
  • 9. Hışıl, Y. Baldaki şekerlerin yüksek basınç sıvı kromotografisiyle (HPLC) ayrımı. Ege Üni. Müh. Fak. Gıda Müh. 2(1): 1-16. 1984
  • 10. Han, j G., Kim, K. , Kim, D.Y. , Lee, S.K. Composition changes of distase activity and hydroxymetthylfurfural content during storage of various honey samples. Korean Journal of Food Science and Technology 17 (3) 155-162. 1985 TURDOK. 86.11-L0062
  • 11. Sancho, M.T., Muniaregui, S., Cancela, R., Huidobre, J. F. Simal,J. Honeys from the Basque country of spain. VIII. Cluster Analysis applied to physicochemical parametres. Anales de Bromatologia, 43 (2/3) 267-273. 1992. TURDOK 92-09-L0038.
  • 12. Bogdanov, S., Rieder, K., Ruegg, M. Neuequalikatskriterien bei honigunter suchungen, Apidologie, 18(3), 267-278, 1987
  • 13. Hase, S., Suzuki, O., Odate, M., Suzuki, S. Changes in quality of honey on heating and storage. 1. Changes in HMF content of honey. Journal of Food Science and Technology 20 (6): 248-256. 1973. TURDOK, AN. 75.02.L0222
  • 14. White, J.W., Rtethof, M.L., Kusunir, L. Composition of honey IV. The effect of storage on carbohydrates, acidity and diastase content, Journal of Food Science 26 (1): 63-71, 1961.
  • 15. Ghazali, H.M., Sin, M.K. Coconut honey: The effect of storage temperature on some of its physico-chemical properties. Journal of Apicultural Research 25 (2): 109-112, 1986
  • 16. Anonymous. Determination of Solible Solids. IFJU Analyses No: 8. 1968.
  • 17. Özkaya, H. Analitik Gıda Kalite Kontrolü. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 1086. Ankara. 1988
  • 18. Anonymous. Determination of sugars. IFJU Analyses No: 4. 1968.
  • 19. Düzgüneş, O. , Kesici, T. , Kavuncu, O., Gürbüz, F. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II) Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021. Ders Kitabı:295 Ankara. 1987.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Kargacıer Bu kişi benim

Fehmi Gürel

Yakup Efendi Bu kişi benim

Hasan Yaygın Bu kişi benim

Salim Mutaf Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kargacıer, M., Gürel, F., Efendi, Y., Yaygın, H., vd. (1995). Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 8(1), 35-43.
AMA Kargacıer M, Gürel F, Efendi Y, Yaygın H, Mutaf S. Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1995;8(1):35-43.
Chicago Kargacıer, Mustafa, Fehmi Gürel, Yakup Efendi, Hasan Yaygın, ve Salim Mutaf. “Değişik Depolama Koşullarının Çiçek Ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8, sy. 1 (Aralık 1995): 35-43.
EndNote Kargacıer M, Gürel F, Efendi Y, Yaygın H, Mutaf S (01 Aralık 1995) Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8 1 35–43.
IEEE M. Kargacıer, F. Gürel, Y. Efendi, H. Yaygın, ve S. Mutaf, “Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 8, sy. 1, ss. 35–43, 1995.
ISNAD Kargacıer, Mustafa vd. “Değişik Depolama Koşullarının Çiçek Ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8/1 (Aralık 1995), 35-43.
JAMA Kargacıer M, Gürel F, Efendi Y, Yaygın H, Mutaf S. Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8:35–43.
MLA Kargacıer, Mustafa vd. “Değişik Depolama Koşullarının Çiçek Ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 8, sy. 1, 1995, ss. 35-43.
Vancouver Kargacıer M, Gürel F, Efendi Y, Yaygın H, Mutaf S. Değişik Depolama Koşullarının Çiçek ve Çam Ballarının Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8(1):35-43.