BibTex RIS Kaynak Göster

Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 1 - 6, 01.02.2013

Öz

Doğa koruma insan, hayvan ve bitkilerin yaşam esaslarının ve varlıklarının dengeli bir yapı içinde güvence altına almak amacıyla doğal çevrenin ve öğelerinin geniş kapsamlı olarak korunmasıdır. Biyolojik çeşitliliği korumak ve geliştirmek amacıyla parçalanmış doğal sistemler arasındaki habitat bağlantılarının kurulmasını amaçlayan ekolojik ağ yaklaşımı bugün doğa koruma ve peyzaj planlama çalışmalarında etkin bir araç olarak kullanılmaktadır. Doğa koruma statülerinden biri olan yaban hayatı geliştirme sahaları; av ve yaban hayvanlarının, yaban hayatının korunduğu, geliştirildiği, av hayvanlarının yerleştirildiği, yaşama ortamını iyileştirici tedbirlerin alındığı ve gerektiğinde özel avlanma plânı çerçevesinde avlanmanın yapılabildiği saha özellikleriyle ayrı bir yere sahiptir. Yaban hayvanları peyzaj içinde yiyecek, barınma, koruma amacıyla hareket etmekte ve belirli bölgelerde izole olmaktadır. Ekolojik ağlar parçalanmış peyzajlar içindeki habitat adaları arasında, özellikle hayvan türlerinin hareketliliğini ve bir ekosistem içindeki biyolojik alış-verişin sürekliliğini sağlarken, habitat bağlantılarıyla peyzajdaki ekolojik süreçlerde türlerin yaşam döngülerini sürdürebilmeleri amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı ekolojik ağlar ve habitat bağlantılarının doğa koruma çalışmalarındaki yerini tartışmak ve Antalya, Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası için bir ekolojik ağ modelinin uygulanabilirliğini ortaya koymaktır. Çalışma sonuçlarının ülkemizdeki doğa koruma çalışmalarında ekolojik ağ ve habitat bağlantısı alternatiflerini getirmesi ve geliştirilecek ekolojik ağ model alternatifi ile Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasındaki koruma çalışmalarına farklı bir bakış açısı sunması beklenmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA45VG77NT
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Betül Tülek

Meryem Atik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tülek, B., & Atik, M. (2013). Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 1-6.
AMA Tülek B, Atik M. Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):1-6.
Chicago Tülek, Betül, ve Meryem Atik. “Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları Ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 1-6.
EndNote Tülek B, Atik M (01 Şubat 2013) Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 1–6.
IEEE B. Tülek ve M. Atik, “Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 1–6, Şubat 2013.
ISNAD Tülek, Betül - Atik, Meryem. “Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları Ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 1-6.
JAMA Tülek B, Atik M. Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:1–6.
MLA Tülek, Betül ve Meryem Atik. “Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları Ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 1-6.
Vancouver Tülek B, Atik M. Doğa Korumada Ekolojik Ağlar; Habitat Bağlantıları ve Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Örneğinde İncelenmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):1-6.