Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 1, 48 - 54, 31.03.2022

Öz

Beyaz yakalı çalışanlar günün üçte ikisini iş yerinde geçirmektedirler ve işteki statülerisü, iş kaynaklı stres, inaktif çalışma şekli ve uzun çalışma saatleri gibi işle ilgili faktörler beslenme alışkanlıklarını etkilemektedir. Beyaz yakalı çalışanlarda fazla iş yükünün getirdiği stres, çalışma saatlerinin yoğunluğu, hareketsiz çalışma şartları, öğünler için doğru veya uygun seçenek bulunamaması, beslenme ile ilgili bilgi düzeyinin yetersizliği gibi sebepler çalışan sağlığını olumsuz etkileyebilmekte ve obezite, kardiyovasküler hastalıklar, çeşitli kanser türleri, diyabet, hipertansiyon gibi hastalık risklerini artırmaktadır. Çalışan bireylerin yeterli ve dengeli beslenmemesi, dikkat dağınıklığına, hastalıklara karşı dirençlerinin azalmasına, iş yapabilme enerjisinin düşük olmasına ve iş veriminde azalmalara neden olabilir. Son yıllarda beyaz yakalı çalışanların sayısı giderek artmaktadır ve bu grubun beslenme alışkanlıkları ile ilgili yapılacak araştırmalar hem birey hem de toplum beslenmesi ve sağlığı için fayda sağlayacaktır. Bu derleme çalışmasında beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıkları hakkındaki çalışmalar araştırılmıştır.

Kaynakça

  • Allan, J., Querstret, D., Banas, K., & Bruin, M. (2016). Environmental interventions for altering eating behaviours of employees in the workplace. Obesity Review,. 18 (2), 214-226.
  • Arena, R., McNeil, A., Street, S., Bond, S., Laddu, D. R., Lavie, C.J., & Hills, A.P. (2018). Let Us Talk About Moving: Reframing the Exercise and Physical Activity Discussion. Current Problems in Cardiology. 43 (4), 154-179.
  • Beyhan, Y., & Taş, V. (2019). Mental Sağlık ve Beslenme. Zeugma Sağlık Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 30-35.
  • Boeing, H., Bechthold, A., Bub, A., Ellinger, S., Haller, D., Kroke, A., ve diğ. (2012). Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. European Journal of Nutrition, 51 (6), 637-663.
  • Bozkurt, E.,& Erdoğan, R. (2019). Sınıf Öğretmenlerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. 13 (19), 75-94.
  • Clohessy, S., Walasek, L., & Meyer, C. (2019). Factors influencing employees' eating behaviours in the office‐based workplace: A systematic review. Obesity Reviews. 20 (12).
  • Darmon, N., & Drewnowski, A., (2008). Does social class predict diet quality? The American Journal of Clinical Nutrition, 87 (5), 1107-1117.
  • Derin, D.Ö., Keskin, S., & Çelikörs, D. (2015). Konya İl Merkezinde Çalışan Bazı Kamu Memurlarının Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 4 (3), 421-439.
  • Ferguson, L.R., De Caterina, R., Görman, U., Allayee, H., Kohlmeier, M., Prasad, C., ve diğ. (2016). Guide and Position of the International Society of Nutrigenetics/Nutrigenomics on Personalised Nutrition: Part 1 – Fields of Precision Nutrition. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics, 9 (1), 12-27.
  • Geaney, F., Marrazzo, J.S., Kelly, C., Fitzgerald, A.P., Harrington, J.M., Kirby, A., ve diğ. (2013). The food choice at work study: effectiveness of complex workplace dietary interventions on dietary behaviours and diet-related disease risk - study protocol for a clustered controlled trial. Trials, 14 (1), 370.
  • Giskes, K., Avendano, M., Brug, J., & Kunst, A.E. (2009). A systematic review of studies on socioeconomic inequalities in dietary intakes assosciated with weight gain and overweight/obesity conducted among European adults. Obesity Reviews, 11 (6), 413-429.
  • Hawkes, C. (2006). Uneven dietary development: linking the policies and processes of globalization with the nutrition transition, obesity and diet-related chronic diseases. Globalization and Healt, 2 (4).
  • Hong, Y.H., Lee, E.H., Lim, H.S., Chyun, J.H. (2015). Dietary Habits and the Perception and Intake of Health Functional Foods in Male Office Workers by Age. Journal of the East Asian Society of Dietary Life, 25 (2), 340-351.
  • Kachan, D., Lewis, J.E., Davila, E.P., Arheart, K.A., LeBlanc, W.G., Fleming, ve diğ. (2012). Nutrient Intake and Adherence to Dietary Recommendations Among US Workers. Journal of Occupational and Environmental Medicine. 54 (1), 101-105.
  • Kahleova, H., Lloren, J.I., Mashchak, A., Hill, M., & Fraser, G.E. (2017). Meal Frequency and Timing Are Associated with Changes in Body Mass Index in Adventist Health Study 2. The Journal of Nutrition, 147 (9), 1722-1728.
  • Khoury, C.F., Karavetian, M., Halfens, R.J.G., Crutzen, R., Khoja, L., & Schols, J.M.G.A. (2019). The effects of Dietary Mobile Apps on Nutritional Outcomes in Adults with Chronic Diseases: A Systematic Review. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 119 (4), 626-651.
  • Kızıl, M., (2020). İş stresi Düzeyinin Çalışanlarda Beslenme Durumu,Kalitesi ve Antropometrik Ölçümlere Etkisinin Değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 48 (3), 56-64.
  • Laddu, D., & Hauser, M. (2018). Addressing the Nutritional Phenotype through Personalized Nutrition for Chronic Disease Prevention and Management. Progress in Cardiovascular Diseases, 62 (1), 9-14.
  • Moraes, J.M.M., Moraes, C.H., Souza, A.L.L., & Alvarenga, M.S. (2020). Food choice motives among two disparate socioeconomic groups in Brazil. Appetite, 155.
  • Nas, A., Mirza, N., Hagele, F., Kahlhöfer, J., Keller, J., Rising, R., ve diğ. (2017). Impact of breakfast skipping compared with dinner skipping on regulation of energy balance and metabolic risk. The American Journal of Clinical Nutrition, 105 (6), 1351-1361.
  • Nawrocka, A., Mynarski, A., Cholewa, J., & Garbaciak, W. (2017). Leisure-time Physical Activity pf Polish White-collar Workers: A Cross-sectional Study. Hong Kong Journal of Occupational Therapy, 29 (1), 19-25.
  • Ohlhorst, S., Russel, R., Bier, D., Klurfeld, D., Li, Z., Mein, J., ve diğ. (2013). Nutrition research to affect food and a healthy life span. The journal of nutrition, 143 (8), 1349-1354.
  • Persil Özkan, Ö., Büyükünal, S. K., Yiğit, Z., Erginbaş, Ç., Şakar, F. Ş. (2018). Kardiyovasküler Hastalık Tanısı Almış Hastaların Genel Beslenme Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Journal of Current Researches on Health Sector, 8 (2), 195-200 DOİ: 10.26579/jocrehes.34
  • Persil Özkan, Ö., Büyükünal, S. K., Yiğit, Z., İnci, Y., Şakar, F. Ş., Özçelik Ersü, D. (2019). Kardiyovasküler hastalık tanısı almış hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12 (1), 22-31. DOI: 10.26559/mersinsbd.407399
  • Persil-Ozkan, O., Yigit, E., & Yigit, Z. (2019). Does weight loss affect the parameters that are metabolically related to cardiovascular diseases?. Saudi medical journal, 40 (4), 347–352. DOİ: 10.15537/smj.2019.4.24007 Prinz, M., (2015). International encyclopedia of the social&behavioral sciences. (2. Basım). James D Wright (Ed.) Amsterdam: Elsevier, 564-568.
  • Sacks, G., Vanderlee, L., Robinson, E., Vandevijvere, S., Cameron, A.J., Ni Mhurchu, C., ve diğ. (2019). BIA‐Obesity (Business Impact Assessment—Obesity and population‐level nutrition): A tool and process to assess food company policies and commitments related to obesity prevention and population nutrition at the national level. Obesity Reviews, 20 (2), 1-12.
  • Santana-Cardenas, S. (2016). Relationship of work stress with eating behavior and obesity: Theoretical and empirical considerations. Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios, 7 (2), 135-143.
  • Shahar, D., Shai, I., Vardi, H., Shahar, A., & Fraser, D. (2005). Diet and eating habits in high and low socioeconomic groups. Nutrition, 21 (5), 559-566.
  • Sözen, S., Bilir, N., Yıldız, A., Yıldız, E. ve Sözen, T., (2009). Metal Sektöründe Bir İşyerinde Çalışanların Beslenme Alışkanlıkları ve İlişkili Antropometrik Ölçümleri. Toplum Hekimliği Bülteni, 28 (3), 7-14.
  • Timlin, M.T., & Pereira, M.A. (2007). Breakfast Frequency and Quality in the Etiology of Adult Obesity and Chronic Diseases. Nutrition Reviews, 65 (6), 268-281.
  • Tryon, M.S., Stanhope, K.L., Epel, E.S., Mason, A.E., Brown, R., Medici, V., Havel, P.J., & Laugero, K.D. (2016). Excessive Sugar Consumption May Be a Difficult Habit to Break: A View From the Brain and Body. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 100 (6), 2239-2247.
  • Wellman, N.S., & Friedberg, B. (2002). Causes and consequences of adult obesity: health,social and economic impacts in the United States. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 11(8), 705-709.
  • Yurtseven, E., Eren, F., Vehid, S., Köksal, S., Erginöz, E., & Erdoğan, M.S., 2014. Beyaz Yakalı Çalışanların Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Kocatepe Tıp Dergisi, 15 (1), 20-26.
  • Zeballos, E., & Todd, J.E. (2020). The effects of skipping a meal on daily energy intake and diet quality. Public Health Nutrition, 23 (18), 3346-3355.
  • Zhu, Z., Cui, Y., Gong, Q., Huang, C., Gou, F., Li, W., ve diğ. (2019). Frequency of breakfast consumption is inversely associated with the risk of depressive symptoms among Chinese university students: A cross-sectional study. Plos One. 14 (8), 1-10.
  • World Health Organization (WHO). (2013). Global action plan for the prevention and control of noncommunicable disease 2013–2020, www.who.int/iris/bitstream/10665/94384/1/9789241506236_eng.pd, Erişim tarihi: 1.12.2021
  • World Health Organization. (‎2015)‎. Health in 2015: from MDGs, Millennium Development Goals to SDGs, Sustainable Development Goals. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/200009 Erişim tarihi: 1.12.2021.
  • World Health Organization (WHO). (2005). Preventing Chronic Disease: A Vital Investment. Geneva: World Health Organization. .
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yonca Sevim 0000-0003-2793-1318

Asu Kurtuluş Bu kişi benim 0000-0003-0162-7801

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sevim, Y., & Kurtuluş, A. (2022). BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI. Sağlık Bilimleri Ve Yaşam Dergisi, 6(1), 48-54.
AMA Sevim Y, Kurtuluş A. BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI. SBYD. Mart 2022;6(1):48-54.
Chicago Sevim, Yonca, ve Asu Kurtuluş. “BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI”. Sağlık Bilimleri Ve Yaşam Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2022): 48-54.
EndNote Sevim Y, Kurtuluş A (01 Mart 2022) BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi 6 1 48–54.
IEEE Y. Sevim ve A. Kurtuluş, “BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI”, SBYD, c. 6, sy. 1, ss. 48–54, 2022.
ISNAD Sevim, Yonca - Kurtuluş, Asu. “BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI”. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi 6/1 (Mart 2022), 48-54.
JAMA Sevim Y, Kurtuluş A. BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI. SBYD. 2022;6:48–54.
MLA Sevim, Yonca ve Asu Kurtuluş. “BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI”. Sağlık Bilimleri Ve Yaşam Dergisi, c. 6, sy. 1, 2022, ss. 48-54.
Vancouver Sevim Y, Kurtuluş A. BEYAZ YAKALI ÇALIŞANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI. SBYD. 2022;6(1):48-54.