Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI ÇİMENTO KARIŞIMLARI İLE ÜRETİLEN BETON DAYANIMLARININ BULANIK MANTIK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI

Yıl 2011, Sayı: 1, 79 - 86, 30.05.2011

Öz

Bu çalışmada, beton karışımında önemli bir bileşen olan çimentonun farklı karışımları için bulanık mantık yöntemi uygulanmıştır. Farklı miktarlarda çimento, uçucu kül ve katkı maddesi içeren C 25 beton karışımları için basınç dayanım değerleri bulanık mantık modeli ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, kil agregası ile farklı çimento miktarı, dayanımı artırıcı katkı maddesi ve uçucu kül değerlerine sahip alternatif çimento karışımlar hazırlanmıştır. Çimento miktarı, uçucu kül ikame miktarı (%) ve katkı maddesi giriş parametreleri ve beton dayanımı da çıkış parametresi olarak kullanılmıştır. Oluşturulan model çıktıları ile deneysel veriler karşılaştırılmış ve aralarındaki korelasyonlar araştırılmıştır. Sonuç olarak bulanık mantık yöntemi modelinin tahmin ettiği değerler ile deney sonuçları arasında çok yüksek bir korelasyon vardır ve model deney sonuçları % 97 oranında başarı ile tahmin edilmiştir.

Kaynakça

  • [1] D.P.T. (2002), Taş ve Toprağa Dayalı Ürünler Sanayi Özel İhtisas Komisyonu.
  • [2] Y.M. Zhang and T.J.Napier-Munn, Effects of particle size distribution surface area and chemical composition on Portland cement strength. Powder Technology. 83 3 (1995), pp.
  • [3] Zadeh L A. Fuzzy sets. Inform. Contr. 8:338-53, 1965. Dept. Electrical Engineering and Electronics Res. Lab., Univ. California, Berkeley,USA.
  • [4] Elmas, Ç. Bulanık Mantık Denetleyiciler, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2003.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İnşaat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Naci Büyükkaracığan

Mehmet Nuri Ödük

Yıldırım Akyol

Hasan Uzun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Büyükkaracığan, N., Ödük, M. N., Akyol, Y., Uzun, H. (2011). FARKLI ÇİMENTO KARIŞIMLARI İLE ÜRETİLEN BETON DAYANIMLARININ BULANIK MANTIK YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI. Selçuk Üniversitesi Sosyal Ve Teknik Araştırmalar Dergisi(1), 79-86.

 Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.