Amaç ve Kapsam

Amaç

"Anadolu Anatolia"


Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dergisi - Journal of the Archaeology Department of the Faculty of Letters
ISSN:  0570-0116 (Anadolu) e-ISSN: 2667-5129 (Anadolu/Anatolia)
Anadolu Anatolia, Anadolu Arkeolojisi üzerine bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlamayı amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Anadolu arkeolojisinin tanınırlığını ve görünürlüğünü uluslararası bilimsel platformlara taşımayı ve yine bu platformlarda paylaşmayı; böylece arkeoloji biliminin sadece modern Türkiye sınırlarında değil uluslararası düzeyde gelişmesini amaçlar. Bu amaç doğrultusunda 1956 yılından bu yana arkeoloji biliminin Türkiye içinde ve dışında gelişimine katkılarını sürdürmektedir. Anadolu Anatolia Dergisi hakemli özgün makaleleriyle ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanlarının yanı sıra haberler, bilimsel kazı raporları ve kitap eleştirileriyle genel okuyucuya hitap etmektedir.


Derginin Eski Adları


Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Enstitüsü'nün bir dergisi olarak 1956 yılında yayım hayatına başlayan Anatolia (Revue Annuelle D'Archeologie), 1963 yılı VII. sayısına kadar aynı isimle yayımlanmıştır.

1964 yılı sayısı olan VIII. sayıdan itibaren Fakülte Profesörler Kurulu'nun arzusuna uygun olarak Anatolia bundan sonra Anadolu adı altında devam etme kararı alınmış ve Anatolia (Anadolu), Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eski Önasya Dilleri ve Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Dergisi olarak yayım hayatına 2003 yılına kadar devam etmiştir.
2003 yılı 24. sayıdan itibaren Anadolu/Anatolia adı altında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Dergisi (Journal of the Archaeology Department of the Faculty of Letters) olarak yayım hayatını sürdürmüştür. Dergimiz, ,2019 yılından itibaren online açık erişim olarak da yayım hayatını sürdürmektedir. 2003 ile 2007 yılları arasında Anadolu/Anatolia  yılda iki sayı olarak yayımlanmıştır.
2004 yılından itibaren Anadolu/Anatolia olarak atıflanmakta olan dergimiz, uluslararası dizinler açısından 2023, 49. sayıdan ibaren sadece Anadolu Anatolia olarak atıflanacaktır.

Kapsam

Anadolu Anatolia Dergisi, coğrafi olarak Anadolu ve çevre kültür bölgelerini kapsar. Ancak, konu açısından arkeolojinin üç alt disiplini olan “Tarihöncesi Arkeolojisi”, “Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi” ve “Klasik Arkeoloji” ile sınırlıdır. Bu bağlamda Klasik Filoloji, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Eskiçağ Tarihi, Nümismatik, Restorasyon ve Erken Hıristiyanlık Arkeolojisi (MS 6. yüzyıla kadar) alanlarında yazılmış bilimsel araştırmalar, yayım için değerlendirmeye alınır. Bu coğrafi ve alt disiplinler kapsamında olmak üzere yine araştırma makaleleri dışında kitap eleştirileri, kazı ve araştırma raporları ile haberler de dergide yer alabilir.
Yayın için değerlendirmeye alınacak bilimsel özgün araştırma makalelerinde aşağıdaki kriterler gözetilir: Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Klasik Filoloji, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Eskiçağ Tarihi, Nümismatik ve Erken Hıristiyanlık Arkeolojisi (MS 6. yüzyıla kadar) alanlarında yazılmış özgün bilimsel makaleler, yayın için değerlendirmeye alınır.
Makaleler tanıtım veya katalog niteliklerinin ötesinde, araştırma sorusuna/problemine dayanmalı, somut kanıtlar ve tartışmalarla desteklenen, verilerin tartışıldığı, güncel literatürün takip edildiği ve bağlantıların kurulduğu bilimsel içeriğe sahip olmalıdır. Makalelerin alanında bilime katkı yapması beklenir. Tartışma içermeyen ve kontekstlerinden kopuk şekilde ele alınan arkeolojik malzemeler, kataloglar, kazı raporları, derleme yazılar makale kapsamında değerlendirmeye alınmaz.

Anadolu Anatolia Dergisi, Arkeoloji bilim dalını temsil eden bilimsel bir süreli yayındır. Bu nedenle, verileri farklı bilim dallarının (Antropoloji, Arkeometri, Harita Mühendisliği, Jeofizik, Jeoloji, Mimarlık, Paleocoğrafya, Paleobotanik, Zooarkeoloji, vb.) işbirliği ile oluşturulan çalışmalarda, arkeolojik değerlendirmenin ön planda tutulması beklenir.

Arkeolojik kazılara ilişkin bilimsel kazı raporları, haberler ve kitap eleştirileri, araştırma makale süreçlerinden farklı olarak hakem denetimine tabi olmayıp, editörler kurulunun sorumluluğundadır. Kitap eleştirileri hariç, bu çalışmalara DOI numarası verilmez.
WoS Araştırma Alanları: Arts and Humanities (Architecture, Art, Classics, History); Social Sciences (Archaeology, Cultural Studies, Urban Studies).

Eserlerin gönderilmesi veya yayınlanması için yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Bir yazarın birden fazla makale başvurusu aynı sayı için kabul edilmez. Ayrıca iki sayı üst üste aynı yazarın makalesi yayınlanmaz.
15 Eylül'den sonra gönderilen makaleler bir sonraki yıl sayısı için değerlendirilmeye alınır.

Yayımlanma Ayları
Aralık

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.