Yazım Kuralları

Yazım şablonuna https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/30155 adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni

1- Sayfa yapısı üst ve alttan 2.5 cm, sol ve sağdan 2 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sayfa numaraları sayfanın sağ alt bölümüne yazılmalıdır.
2- Makale yazımında ana metin 1.15 satır aralıklı Times New Roman yazı stilinde ve 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Paragrafların ilk satırı 0.5 cm girintili olarak yazılmalı ve paragraflar arasında 6 nk boşluk olmalıdır.

Ana Metin

3- Makalede ilk sayfa sırasıyla Türkçe başlık, yazar isimleri, Türkçe özet, İngilizce başlık, İngilizce özet olarak sıralanmalıdır. İlk sayfanın sol bölümü Türkçe ve İngilizce olarak makale künyesi, sorumlu yazar e-posta ve Anahtar Kelimeler bölümü gelecek şekilde ayrılmalıdır.
4- Makalede Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları dikkate alınmalıdır. Türkçe'de alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.
5- Makale içinde yer alan metin, tablo, şekil, grefik vb. gibi içeriklerde SI birimler sistemi kullanılmalıdır.
6- Ondalık gösterimde nokta kullanılmalıdır.
7- Metin içerisinde kullanılan başlıkların, alt başlıkların, şekil ve tablo açıklamalarının tümünün İngilizce çevirileri, İngilizce makaleler için Türkçe çevirileri parantez içerisinde verilmelidir.

Başlık ve Yazar Bilgileri

8- Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine ilk harfi büyük olacak şekilde sola hizalı, tek satır aralıklı, Times New Roman yazı stilinde, 14 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır.
9- Yazar isimleri Türkçe başlık altında, Times New Roman yazı stilinde 10 punto olarak ve kalın (bold) yazılmalıdır. Yazarlara ait künye bilgileri yazar isimlerinin hemen altına sola hizalı bir şekilde 9 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.

Özet ve Anahtar Kelimeler

10- Makalelerde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Özetler en az 150 en fazla 250 kelime olacak şekilde yazılmalıdır. Özetlerin ilk harfi büyük ve bulunduğu bölüm içerisinde iki yana yaslı olacak şekilde yazılmalıdır.
11- Özetlerin yazımında yazı sitili Times New Roman, punto büyüklüğü 10 olmalıdır. Özetler tek satır aralıklı ve sadece başlığı kalın (bold) olacak şekilde yazılmalıdır.
12- Anahtar Kelimeler özetlerin solunda, ilk harfi büyük olacak şekilde, en az 3, en fazla 5 olacak şekilde yazılmalıdır.

Ana Metin ve Bölüm Başlıkları

13- Ana metin Times New Roman yazı stilinde, 12 punto büyüklüğünde, 1.15 satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırları 0.5 cm içeriden başlamalı ve paragraflar arasında 6 nk boşluk olmalıdır. Makalenin ana ve alt başlıkları 1., 1.1., 1.1.1 gibi ondalık şekilde yazılmalıdır. Başlıklar, Girişten başlayarak Kaynakça hariç numaralandırılmalı ve kalın (bold) yazılmalıdır. Metin içerisinde en fazla üçüncü düzeye kadar başlık açılmaya özen gösterilmelidir. İhtiyaç duyulması halinde daha alt başlıklar numarasız bir şekilde italik ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır. İlgili ilk başlık numarası ile sola yaslı olmalı, bu başlığa bağlı alt başlıklar numaralandırma ile birlikte bir miktar içeriden başlamalıdır. Makalede ana ve 2. derece başlıkların ilk kelimeleri büyük harfle, 3. derece başlıkların sadece ilk harfi büyük olacak şekilde olmalıdır. Başlıklardan önce ve sonra 6nk boşluk bırakılmalıdır.

Tablo, Şekil ve Grafikler

14- Tablo, Şekil ve Grafikler makalenin uygun yerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir.
15- Tablo, Şekil ve Grafiklere metin içerisinde atıf yapılmalıdır.
16- Her tablo, şekil ve grafiğe başlık verilmelidir. Başlıklar, Times New Roman yazı stilinde 11 punto olarak Tabloların üstünde Şekil ve Grafiklerin altında olacak şekilde yazılmalıdır.
17- Başlık ile Tablo, Şekil ve Grafik arasında 6 nk boşluk olmalıdır.
18- Ana metinle Tablo, Şekil ve Grafikler arasında 6nk boşluk olmalıdır.
19- Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak verilebilir. Tablo, Şekil ve Grafik içindeki yazılar 12 puntodan büyük olmamalıdır. Gerekiyorsa küçültülebilir.
20- Tablolar yazılım çıktısı olarak metne konulmamalı, sonuçları yazar(lar) kendileri tablo haline getirmelidir.
21- Tablolarda dikey çizgi kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.

Matematiksel Denklemler

22- Metin içerisine matematiksel denklemler ortalanarak sola yaslı olacak şekilde yazılmalıdır. Makalede matematiksel denklem ve formüllere numara verilerek sıralanmalıdır. Numaralandırma satırın en sağında ve parantez içinde olacak şekilde yazılmalıdır.
23- Denklemler denklem editörü kullanılarak yazılmalıdır.

Teşekkür

24- Çalışmanın yürütülmesi esnasında araştırma kurumu veya herhangi bir fon tarafından destek verilmişse destek sağlayan kurum/kuruluş adı ve proje numarası verilmelidir.
25- Teşekkür bölümü Kaynakçadan önce başlık numarası verilmeden yazılmalıdır.

Kaynakça

Metin içerisindeki referanslar APA stiline uygun verilmelidir. Referanslar kaynakçada aşağıdaki örneklere uygun ve 11 punto büyüklüğünde olmalıdır.
Kaynak yazım örneği

Dergi Makalesi: Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Makale başlığı ilk harf büyük diğerleri küçük. Derginin adı italik ve her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılır, italik olarak cilt (sayı), sayfa numarası.
Alper, A. & Oguz, O. (2016). The role of renewable energy consumption in economic growth: Evidence from asymmetric causality. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 60, 953-959.
Yıldırım, Ç. V., Sarıkaya, M., Kıvak, T., & Şirin, Ş. (2019). The effect of addition of hBN nanoparticles to nanofluid-MQL on tool wear patterns, tool life, roughness and temperature in turning of Ni-based Inconel 625. Tribology International, 134, 443-456.
[Metin içinde atıf: (Alper ve Oguz, 2016: 955)].

Sempozyum Bildirisi: Katılımcı(lar) soyadı, Adının ilk harfi. (Yıl, Ay). Bildiri başlığı. Sempozyum başlığı italik olarak, Yer.
Gülbahar, A., & Aslan, A. (2019, Kasım) Bankacılık Kredilerinin Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisinin Dinamik Analizi: Türkiye Ekonomisi Örneği. 3. International Economic Reserach And Financial Markets Congress Proceeding Book, Gaziantep, Türkiye.
Kıvak, T., Yıldırım, Ç. V., & Şeker, U. (2017, Eylül). Inconel 718’in Sialon Esaslı Seramik Kesicilerle Frezelenmesinde Minimum Miktarda Yağlamanın (MQL) Yüzey Pürüzlülüğü Üzerindeki Etkisinin Araştırılması. In 5th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science (ISITES2017). Bakü, Azerbaycan
[Metin içinde atıf: (Gülbahar ve Aslan, 2019)].

Kitap: Yazarın soyadı, adının ilk harfi. (Yıl). Kitabın başlığı italik ve ilk kelime büyük harf ile başlar; diğer tüm kelimeler eğer özel kısaltma ya da özel isim değil ise küçük harfle yazılır. Basıldığı yer: Yayınevi.
Groover, M. P. (2007). Fundamentals of modern manufacturing: materials processes, and systems. John Wiley & Sons.
[Metin içinde atıf: (Groover, 2007: 188)].

Kitap Bölümü: Yazarın soyadı, adının baş harfi. Yıl. Bölüm başlığı. Editör(ler), Kitabın adı, içinde (s. xx-xx). Basıldığı yer: Yayınevi.
Aslan, A., Dogan, E., & Altinoz, B. (2019). Single-Country Versus Multiple-Country Studies. İlhan Öztürk, Burcu Özcan (Ed.), Environmental Kuznets Curve (EKC) içinde (s. 25-36). Amsterdam: Elsevier.
[Metin içinde atıf: (Aslan, Dogan ve Altinoz, 2019: 34)].

Doktora ve Yüksek Lisans Tezleri: Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Doktora ya da yüksek lisans tezinin başlığı (Yüksek lisans tez/Doktora tezi)…….. veri tabanından erişildi (Erişim ya da Sipariş No.).
Yıldırım Ç. V. (2017). Waspaloy süper alaşımının farklı soğutma teknikleri kullanarak frezeleme yöntemi ile işlenebilirliğinin incelenmesi. (Doktora tezi). Yök Tez veri tabanından erişildi (Tez no: 473066).
[Metin içinde atıf: (Yıldırım, 2017: 197)].

Online Kaynaklar: Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Dökümanın başlığı Erişim adresi.
All 33 Chile miners freed in flawless rescue. (2010, 13 Ekim). Erişim adresi https://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-recommendations
[Metin içinde atıf: (“All 33 Chile Miners”, 2010)].

Son Güncelleme Zamanı: 15.05.2024 13:12:09

ERÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dergisi 2021 | jasam@erciyes.edu.tr

Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.