Amaç ve Kapsam

Amaç

Senectus, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi tarafından Darülaceze Vakfının desteğiyle Mart ve Eylül ayları olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanan uluslararası hakemli dergidir.

Derginin amacı çok disiplinli bir perspektifle yaşlanma süreciyle ve yaşlılık dönemiyle ilgili konularda teorik ve uygulamalı akademik çalışmalar yayımlamaktır. Dergi, bu çerçevede yaşlılık/yaşlanma konusundaki çalışmalarda süreklilikleri ve değişimleri takip etmeyi, bunları belirleyen demografik, iktisadi, tarihsel, hukuki, psikolojik, antropolojik ve sosyolojik unsurları inceleyen çalışmaları öncelikli olarak yayımlamaktadır. Dergi, yaşlanma/yaşlılık konusundaki akademik bilginin üretimine katkı sağlayan farklı disiplinlerden araştırmacıların yanı sıra politika yapıcılara ve alandaki uygulayıcıların tümüne bir diyalog zemini sağlamayı misyon edinmiştir. Yayımlanacak çalışmaların derginin kapsamı ve hedefleri doğrultusunda disipliner ve/veya disiplinler arası kapsamda, metodolojik yetkinliğinin yanı sıra yaşlanma/yaşlılık konusundaki tartışmalara yeni ve özgün katkılar sağlayacak nitelikte olmasına önem verilmektedir. Böylelikle Türkiye’de yaşlanma/yaşlılık alanında çalışma yapan kişilerin ve/veya kurumların yararlanacağı bir birikimin oluşmasına ve yaşlanan nüfusların yaşamını iyileştirmeye yönelik önerilerin geliştirilmesine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.


Kapsam

Yaşlanma/yaşlılık ile ilişkili alanlarda ve konularda uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri yerel perspektifle değerlendirecek ya da mukayese edecek, uluslararası değişimleri ve bakış açılarını Türkiye’deki literatüre sunacak, Türkiye’deki aktüel değişimleri ve tarihsel birikimi uluslararası kamuoyu ile paylaşacak çalışmalara yer verilecektir. Dergide, bu çerçevede, özellikle aşağıdaki konular kapsamında makale, örnek olay incelemesi, araştırma notu, kitap değerlendirmesi türlerinde yüksek nitelikte uygulanabilir öneriler sunan çalışmalar yayımlanacaktır.

- yaşlılığın/yaşlanmanın toplumsal, siyasi, ekonomik, hukuki, teknolojik gelişmelerle ilişkisi
- bireysel ve demografik yaşlanmanın paydaşlara etkileri (yerel ve merkezî yönetimden sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere ve uygulayıcılara)
- yaşlılara yönelik bakım, politika ve sosyal politika uygulama önerileri yanında mevcut uygulamaların analizleri
- yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan fiziksel ve zihinsel değişimler, davranışsal ve toplumsal dönüşümler, yaşa bağlı sağlıkta meydana gelen değişimler (takip, tedavi ve önleme)
- yaşlanan nüfus etrafındaki toplumsal tartışmalar
- yaşlılığın/yaşlıların tarihsel ve güncel değerlendirmeleri
- yaşlanan nüfusun iktisadi davranışları ve bu grubu hedef alan ekonomi
- yaşlıların istihdam, emeklilik, gelir ve tüketim koşulları
- yaşam seyri yaklaşımı
- kuşaklararası ilişkiler ve transferler
- yaşlanma deneyimi ve aile ilişkileri
- yalnızlık ve sosyal dışlanma
- sosyal hak ve eşitsizlikler (yaşama hakkı, temel hizmetlere erişim hakkı ve politik temsiliyet hakkı gibi)
- ulusal ve uluslararası veri kaynaklarına dayalı karşılaştırtmalı analizler
- Türkiye için iyi uygulama örnekleri

Yayımlanma Ayları
Mart Eylül