Geçmişten günümüze kadar geçen zaman diliminde teknolojinin gelişmesi ile beraber sürekli değişim ve büyüme halinde olan yapı sektöründe, süreç içerisinde yaşanan gelişmelerle beraber projelerin gittikçe karmaşık ve girişik bir yapıya dönüştüğü görülmektedir. Bu nedenle yapı sektörü firmaları, projeleri koordineli bir şekilde optimum kalite, maliyet ve süre hedefinde tamamlamak için proje yönetimi ve tekniklerine ihtiyaç duymaktadırlar. Geliştirilen çeşitli proje yönetim teknikleri, bir projenin başlangıcından bitişine kadar ki süreçte yer alan her bir faaliyetin iş akış şemasını oluşturup projenin yönetiminde etkin rol oynayan yöntemler olarak tanımlanabilmektedir. Ancak, her projenin kendine özgü fiziki şartlar barındırmasından dolayı projelerin kendilerine özgü tekniklerle yürütülmesi yüklenici firmaları, çeşitli proje yönetim tekniklerinin kullanımında zorunlu kılar. Bu sayede projelerin yapılarına uygun bir şekilde belirlenen proje yönetim teknikleri ile projelerin hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşılması sağlanırken projelerde olası bir yanlış yönetim tekniğinin uygulanması halinde ise firma maddi olarak zarar görmektedir. Dolayısıyla ilgili firma departmanlarının ve hâlâ geleneksel yöntemlerini kullananların bu hususta yapı sektöründe genel olarak kullanılan yönetim tekniklerinin avantajlarını/dezavantajlarını ve kullanım yerlerini iyi bir şekilde tespit etmesi gerekmektedir. Bu çalışmada öncelikle proje yönetimi ve proje yönetim teknikleri ile ilgili çeşitli literatür kaynakları incelenmiş olup inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan CPM, PERT ve GANTT proje yönetim teknikleri açıklanarak karşılaştırılmış, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları ortaya konulmuştur. Aynı zamanda proje yönetimi ve proje yönetim tekniklerinin önemi ortaya konularak inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalara ve bu konu bağlamında akademik çalışma yapan kişilere ışık tutması amaçlanmıştır.
From past to present, the construction sector has been in a state of constant change and growth with the development of technology. It is seen that the projects have turned into a complex and intricate nature with the developments in time. For this reason, construction sector companies need project management and techniques to complete projects in a coordinated manner with the target of optimum quality, cost and time. Various developed project management techniques can be defined as methods that play an active role in the management of the project by creating the work flow chart of each activity in the process from the beginning to the end of a project. However, due to the fact that each project has its own specific physical conditions, projects are executed with their own specific techniques. Therefore, this obliges the contractor companies to use various project management techniques. In this way, it is ensured that the objectives of the projects are successfully achieved with the project management techniques determined in accordance with the nature of the projects. In the case where wrong project management techniques are utilized, companies suffer financially. Therefore, the relevant company departments and still use traditional methods should determine the advantages/disadvantages and usage areas of the management techniques generally used in the construction sector. In this study, various literature sources related to project management and project management techniques were examined, and CPM, PERT and GANTT project management techniques, which are widely used in the construction industry, were explained and compared, and their advantages and disadvantages were revealed. At the same time, it is aimed to shed light on the companies operating in the construction sector and people who do academic studies in this context by presenting the importance of project management and project management techniques.
CPM PERT planning project management project management techniques
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mimarlık |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 21 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Artium is an OAJ supported by Hasan Kalyoncu University
Open access articles in Artium are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDeriatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0).
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/