Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mutfak Kültürünün Gaziantep'in Geleneksel Konutlarında İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 27 - 41, 25.02.2017

Öz

Bu makalede kültürün en önemli göstergelerinden olan
mutfak kültürünün geleneksel konutlara yansıması Gaziantep mutfak kültürü ve
geleneksel konutları üzerinden incelenmiştir. Araştırma konusu olarak Gaziantep
kentinin seçilmesinin nedeni mutfak kültürünün zenginliğidir. Gaziantep'in
dünyanın yaşanılan en eski kentlerinden biri oluşu tarih boyunca çeşitli
medeniyetlere ev sahipliği yapması sonucu zengin bir mutfak kültürüne sahip
olmasını sağlamıştır.2016 yılında Gastronomi dalında UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler
Ağı”na giren Gaziantep, bu ödüle sadece zengin yemek kültürü ile değil, yemek
kültüründeki yaratıcılığı ile de layık görülmüştür. Yaratıcılığı ise farklı
türden gıda maddelerinin bir arada kullanımına yönelik yemek üretiminden
kaynaklanmaktadır. Gaziantep kentinin medeniyetinin başlangıcından itibaren
günümüze kadar ulaşan mutfak kültürü, sadece yemek çeşitliliğinde değil mutfak
ile ilgili diğer bileşenlerin de dâhil olması ile birlikte korunması gereken
bir mirastır. Bu mirasın korunması, ancak, insan yaşamının sürdürüldüğü mekânlar
üzerinden sağlanabilir. Bu amaçla araştırma kapsamında ele alınan Gaziantep
mutfak kültürünün geleneksel konutlardaki mekânsal ve sosyal yansımaları
incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda kültürel mirasımız olan mutfak kültürünün
geleneksel konutlarını şekillendiren anlayış ortaya konulmuş ve bu anlayışın
gelecekte üretilecek konutların biçimlenmesine ışık tutması hedeflenmiştir.

Kaynakça

  • Atalar, A., (2009), Tarihe Tanıklık Eden Evler, Neşa Ofset, İzmir.
  • Beşirli, H., (2010), "Yemek, Kültür ve Kimlik", Milli Folklor, Yıl:22, Sayı:87
  • Coşkun, D., (2014), Resim Arşivi, Gaziantep
  • Emine Göğüş Mutfak Müzesi, (2016), Fotoğraflar, Gaziantep.
  • Eyüce, A. (2005), Geleneksel Yapılar Ve Mekanlar, Birsen Yayınevi, İstanbul

An Examination of Culinary Culture in Gaziantep's Traditional Houses

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 27 - 41, 25.02.2017

Öz

In this
research, cultural artifacts which are one of the most important representations
of culinary culture have been studied on traditional culinary culture and
traditional houses of Gaziantep.  The main topic of research is the
richness of the culinary culture of Gaziantep.
The fact that Gaziantep is one of the oldest cities in the
world has made it a rich culinary artifact after it has been home to various
civilizations throughout history. Entering UNESCO's "Creative Cities
Network" in Gastronomy in 2016, Gaziantep is not only worthy of its rich
food culture, but also its creativity in its food culture.
Creativity is the result of food production for the co-use of different
kinds of foodstuffs. At the same time, the acquisition of the raw materials
used for food production from this geographical area also points to the
existence of a sustainable culture. The culinary culture that has reached daily
from the beginning of the civilization of the city of Gaziantep is a heritage
that must be preserved along with the inclusion of other kitchen related
components.
The protection of this heritage can only be achieved
through the spaces where human life is maintained. For this purpose, the spatial
and social repercussions of Gaziantep culinary cultures in traditional houses
were examined. As a result of this research, the concept of shaping the
traditional houses of our cultural heritage, culinary culture, has been put
forward and this understanding has been aimed to shed light on the formation of
houses to be produced in the future

Kaynakça

  • Atalar, A., (2009), Tarihe Tanıklık Eden Evler, Neşa Ofset, İzmir.
  • Beşirli, H., (2010), "Yemek, Kültür ve Kimlik", Milli Folklor, Yıl:22, Sayı:87
  • Coşkun, D., (2014), Resim Arşivi, Gaziantep
  • Emine Göğüş Mutfak Müzesi, (2016), Fotoğraflar, Gaziantep.
  • Eyüce, A. (2005), Geleneksel Yapılar Ve Mekanlar, Birsen Yayınevi, İstanbul
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ebru Yazgan Serinkaya

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yazgan Serinkaya, E. (2017). Mutfak Kültürünün Gaziantep’in Geleneksel Konutlarında İncelenmesi. Artium, 5(1), 27-41.

Artium is an OAJ supported by Hasan Kalyoncu University

Open access articles in Artium are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDeriatives 4.0 International License (CC BY-NC-ND 4.0). 

28842https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/